Eat that frog: pak wat je wilt áán!

Bereik je minder dan je zou willen bereiken? En hang je veel op facebook, kijk je veel series, of is je dag vaak om voor je het weet? Dit hangt met elkaar samen. Productiviteitsgoeroe Brian Tracy fluistert een oplossing in: Eat that frog!

Tijd vult zichzelf op, maar leidt niet vanzelf tot dingen. Bepaal dus wat er mee gebeurt. Of je nou betere business, een betere relatie, of een ander soort leven wilt: de tijd vloeit wel weg zolang jij slechts mijmert en je je activiteiten niet wijzigt (roepend dat het allemaal zo gemakkelijk niet ligt/gaat).

Effectieve mensen doen de juiste dingen juist en stellen dit niet uit. Actie is de sleutel tot dingen bereiken, maar lange actielijsten afwerken kan schijneffectiviteit zijn als je je niet richt op de juiste dingen. Dan maak je jezelf met al je bezigheid wijs dat je het zo druk hebt. Bepaal wat je wilt en wat je daartoe moet (vaak iets waar je geen zin in hebt), en “eat that frog”: duik daar op, zonder jezelf met triviale klusjes af te leiden en de kern te blijven uitstellen. Omarm lastige to-do’s.

1. Maak keuzes over wat je wilt. 2. Maak het “handelbaar”: verbind er benodigde activiteiten aan (zet dit op papier). 3. Bepaal per stapje wanneer je activiteiten gedaan wilt hebben (je kent de kracht van een deadline). 4. Regel dat wat er voor nodig is (dat is óók een activiteit op je lijst). 5. Doe! Simpel proces. Je hebt er alleen wil en discipline voor nodig.

Stop met excuses, mijmeren en jezelf wijs maken dat je er langer over moet nadenken of meer kennis moet opdoen (of: activiteit = dóe die kennis dan op, en pas het toe in volgende actie). Een zwakte of “niet weten wat/hoe” impliceert gewoon actie om dit probleem op te heffen. Actie is key; niet alleen voor voortgang, maar ook voor je motivatie en energie. De energie van je daadkracht werkt zelfversterkend: je wordt een aanpakker en optimist. (Zo ook, helaas, omgekeerd.)

Houd lijsten bij. Plan iedere avond wat je de volgende dag gedaan wilt hebben (niet pas in de ochtend; laat het weken in het onderbewuste): de daglijst. Doe hetzelfde per week en maand; haal alles van een masterlijst. Heb verschillende lijsten voor verschillende doelen (als dit neerkomt op veel lijsten, dan wil je teveel tegelijk – maak een volgorde in de tijd, prioriteer, bv o.b.v. wat moet, wat je echt wilt, en wat leuk zou zijn).

Alles bij elkaar zegt Tracy dus: stop met moeilijkheden opwerpen en met schijnproductiviteit. Besteed je tijd aan activiteiten waarvan je denkt dat ze bijdragen aan wat jij wilt. Makkelijk gezegd? Of “zo gemakkelijk ligt het niet”? Mail me dan met Wat je wilt en de Frog die je tegenhoudt; dan kijken we samen of we je op het actiespoor kunnen krijgen!

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This