Think and Grow Rich, advies aan o.a. Gandhi

Think and Grow Rich, Napoleon Hill, 1937

Napoleon Hill adviseerde mensen als Rooseveld, Gandhi en Edison, maar de kernideeën in deze all-time self-help classic komen van Hills mentor: Andrew Carnegie (pionierend industrieel en filantroop). Een basisuitgangspunt is: je gedachten zijn reële dingen, waarnaar het/je leven zich kan vormen. Je kan mensen zelfs zien als afgeleiden van de gedachten die men laat domineren in het brein.

Als iemand echt werk wil maken van een aantrekkelijke gedachte, dan is dat de belangrijkste bron om het werkelijkheid te maken (of het nu een gedachte aan een object of aan een levenstoestand is). Natuurlijk is de gedachte niet genoeg. De wens is vers 1, actie is vers 2. Er is een zesstappenplan. Bezie dit met het voorbeeld rond de wens “rijk worden”:
1.    Bedenk hoe rijk je wilt worden; maak het echt concreet (met een bedrag)
2.    Bepaalde prijs die je ervoor wilt betalen (wat wil je er allemaal voor doen/opgeven)
3.    Zet een realistische deadline waarin je het gehaald wilt hebben
4.    Maak een takenoverzicht dat je pad zal vormen, begin zo snel mogelijk
5.    Schrijf een korte missieverklaring
6.    Maak met jezelf de afspraak dat je de missieverklaring 2x per dag hardop voorleest.

Alle belangrijke uitvindingen en iedereen die een inspirerende werking op mensen heeft zijn gebaseerd op ideeën waar een realiteitsbelofte in zit – hoe ver weg het soms ook lijkt. De vonk waar jijzelf of een ander rond de gedachte op aanslaat heet overtuiging. In het overtuigd raken van gedachten kan je jezelf trainen door jezelf doorlopend in gedachten te bevestigen dat “het zo zal lopen”. Dit geldt overigens ook voor de negatieve versie van gedachten; in dat geval kan je jezelf mistroostigheid en cynisme aanpraten waar je moeilijk meer uit komt.

Je kan jezelf mentaal trainen via “zelfsuggestie”: het jezelf veelvuldig, in eigen rust en doorleefd vertellen dat iets gaat lukken. Behandel het als een meditatie (let op: dat alléén is zonder de andere genoemde stappen niet genoeg).

Kennis op zichzelf is niets meer dan een bak inzichten en feiten. Van een goede opleiding word je dan ook niet per se beter. Kennis wordt pas wat in combinatie met gedachten/plannen, drive, en organisatie. En dan geldt: hoe gespecialiseerder die kennis, hoe beter. Daar kan een schoolbankenopleiding bijna per definitie niet in voorzien. Staar je niet blind op formeel onderwijs.

Verbeelding is “de workshop van de geest”. Daarin zijn twee modi: [1] synthetische verbeelding sleutelt bestaande dingen/concepten in elkaar tot iets nieuws, [2] creatieve verbeelding komt met het daadwerkelijk nieuwe – dat wat een ander simpelweg niet had kunnen bedenken. Dit tweede is waar toppers in muziek, literatuur of nieuwe business in opereren, aangedreven door gedachten en vertrouwen. Verbeelding (beide vormen) is als een spier: je moet het blijven trainen om in goede vorm te komen en blijven. Daag je verbeelding continu uit. Pas plannen er doorlopend op aan.

Strategische planning is de uitkristallisering van wens naar verwerkelijking. Dit is een kunst en een wetenschap tegelijk. Bij een enig ambitieus plan moet je hulp willen krijgen. Sla dit dus niet over vanuit de gedachte dat je het zelf wel kan. Omring jezelf met sterke mensen (geënt op je plan). Stel jezelf in dienst van de leden en vraag omgekeerd hun hulp. Stel je plan regelmatig bij in meetings met deze mensen. Zorg voor een goede band met allen en onderlinge harmonie.

Accepteer initieel falen niet – nooit. Volhard altijd als je erin gelooft. Je moet alleen je strategie en plan van aanpak doorlopend willen wijzigen. Dit is weer de kunst en scherpe analyse van strategische planning. En trap niet in veelvoorkomende valkuilen: geen discipline hebben (uitstelgedrag is de grootste vijand – wees besluitvaardig en daadkrachtig), je uit het veld laten slaan door de eerste tegenslag/moeite (waardoor je met excuses teruggaat naar de status quo van middelmatigheid), geen vervelend werk willen doen, je verbeelding niet uitdagen, onvoldoende op anderen leunen / vertrouwen, onzekerheid en angsten (voor ziekte, dood, armoede, ouderdom, ongeliefdheid, of afkeuring/teleurstellen), je teveel laten beperken door externe krachten of meningen, egoïsme of ijdelheid.

Cultiveer daarnaast a) het raffinement en de aanwending van je brein als ontvangst- en zendmast (verfijn je vermogen om bruikbare signalen op te pikken en te uiten), b) seksuele energie (slagen in kunst, wetenschap of commercie vraagt passie – ook in de zin van seksuele drive, mits goed beheerst en benut), c) je onderbewuste en d) je “zesde zintuig” (creatieve verbeelding en intuïtie).

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This