Maak werk LEUK! 4 principes voor méér leven

Fish – Stephan C. Lundin, Harry Paul and John Christensen (2000)

Als je werk lang niet altijd uitdagend is, beslommeringen brengt, of als je veel focus hebt op ambities, kan het makkelijk zo zijn dat je werkzame leven half onbewust, of zelfs gespannen of gejaagd aan je voorbij trekt. Maar het dagelijks leven biedt zo veel potentieel plezier, uitdaging en verwondering, dat het eigenlijk onbegrijpelijk is dat er in je werk niet veel meer van zou genieten; dat je jezelf in feite tekort doet aan levensplezier.

Goed, werk is voor velen van ons niet altijd even leuk of spannend. Maar mensen en interacties kunnen dat des te meer zijn. Zorg daar dan voor! Met dat inzicht kan je niet alleen het dagelijkse plezier voor jezelf en anderen vergroten; het kan ook doorwerken in werktevredenheid, daarmee mogelijk ook klanttevredenheid, en zo mogelijk zelfs bedrijfsresultaat. In ieder geval is het altijd prijs. Zoek het leuke in contacten dus op en ontwikkel dit zelf.

Basisgedachte is: je hebt altijd een keuze t.a.v. HOE je je werk doet, ook al is dat werk op zichzelf niet per se heel leuk. We kunnen een voorbeeld nemen aan marktlieden. Hun werk is pittig, soms vies, zeker niet zonder meer leuk, maar toch zorgen zij daar zelf wel voor door de manier waarop ze het doen. Daaruit kan je de volgende principes halen en trainen.

  • Principe 1: ontwikkel een enthousiasmerende en positieve houding.
  • Principe 2: breng lol en speelsheid in interacties; ook in serieuze zaken kan de manier waarop je deze bedrijft heel playful zijn. Dit geeft iedereen een goed gevoel.
  • Principe 3: zorg dat mensen (zeker klanten) zich gezien, centraal, en thuis voelen. Dit geeft mensen zin om met je intenties mee te gaan.
  • Principe 4: doe wat je doet met overgave; ga in het werk op; houd de klant goed in het oog.

We weten allemaal dat bedrijfsresultaten er toe doen. Maar we kunnen er meer mee dat onze plezierbeleving in de continue aanloop daar naartoe een essentieel “levensresultaat” is, waar ook expliciete aandacht naar toe mag gaan, en waar ook op gescoord mag worden.

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This