Freaks, cheats, familiars … Trek aandacht!

Hier een klein stukje moderne marketingtheorie van Jonah Sachs, over het welbekende probleem hoe je in de wereld van vandaag met oneindig veel kanalen en “boodschappen” in vredesnaam nog aandacht kan krijgen, of eerder: afdwingen. Het antwoord zit in een categorisering van freaks, cheats, en familiars. Je kan deze indeling beter niet zien als een strak model (dan zou er namelijk van alles op aan te merken zijn), maar als interessante indeling is het wel heel intuïtief herkenbaar en ook praktisch toe te passen.

Freaks zijn mensen die door hun fysieke verschijning of door hun rare gedrag sterk afwijken van wat normaal is. Dat maakt dat facebookfilmpjes van wezenloos dronken idioten, maar ook van sterke staaltjes, en foto’s van rare lijven (bizar gespierd of juist dik) zoveel aandacht krijgen. Een freak klinkt negatief, maar veel mensen willen graag een bepaald “freakgehalte” hebben: opvallen via uiterlijk of uniek gedrag.

Cheats zijn mensen die schijnbaar moeiteloos of met flair tegen “het systeem” / de conventie / de onmogelijkheid indruisen, en juist daardoor succes hebben. Dat maakt dat bijvoorbeeld rebellen en succesprofeten zoveel aandacht krijgen. Ook hier klinkt de cheat negatief, maar ook hier willen veel mensen graag een zeker gehalte van hebben, wat weer anders is dan opvallen via uiterlijk of abnormaal gedrag.

Familiars zijn mensen die een gevoel van identiteit en verwantschap kunnen versterken. We zijn gevoelig voor impulsen van mensen met wie we verwantschap voelen en ons daarmee ook een (door ons zelf gewenste) signatuur in identiteit geven. Dat maakt dat bijvoorbeeld vriendenberichten en celebreties zoveel aandacht krijgen. Hierbij is de vorm van waar je je in kan herkennen heel flexibel, bv bepaald jargon, specifieke humor, mode, een gerichte interesse. Daardoor kunnen volslagen vreemden via die verbindende vorm op slag als verwanten (of bevestigers van de gewenste identiteit) voelen.

Dus … hoe krijg je met dit circus van prototypen nu aandacht – in bijvoorbeeld je marketing? Introduceer de personages bewust! Maak teksten, visuals en stijlvormen in die richting. Laat iets abnormaals zien. Creëer een toverbezwering. Doe rebels. Wees een stijlicoon of geef andere “identity markers” (zoals in tekstvorm). Als je dan eindelijk de aandacht hebt, kan je die misschien vasthouden met wat je échte boodschap is. Ik zie je uiting wel opduiken … toch?

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This