Over je leiderschapsstijl: kijk vóór je!

Een bekende indeling van prototypische leiderschapsstijlen is:

  • Directief: typisch bazig; je vertelt wat er moet gebeuren en hoe, wenst daar geen afwijking in te zien en wilt zonder veel betrokken contact dat dit gewoon gebeurt.
  • Coachend: ook hier vertel je wat er moet gebeuren en hoe, maar degene die voor de taak staat doet er toe; je bent de ander op betrokken wijze aan het leren hoe het moet.
  • Ondersteunend/participatief: je draait mee met degenen die het werk doen; je gaat ervan uit dat ze hun gang gaan, maar je staat altijd klaar voor vragen en ondersteuning.
  • Delegerend: je laat de werkzaamheden aan anderen en verwacht dat ze hun gang gaan, zonder jou hierbij in te schakelen – je wilt ook geen intensief werkcontact; je wilt juist ontlast zijn van wat zij doen.

Hier geldt dat mensen vaak een “natuurlijke stijl” in zichzelf herkennen. Daarmee zeg je impliciet dat je stijl om jou draait, om hoe jij bent. Maar leiderschap draait niet om jou; het draait om de mensen die je leidt. En dat zijn niet altijd dezelfde. De “juiste” stijl is situatiebepaald. Hersey & Blanchard brachten dit model rond situationeel leiderschap, waarin de meest effectieve en wenselijke stijl een afgeleide is van “waar de medewerker staat”.

Stijl Werkfocus Mensfocus Situatie medewerkers
Directief voorschrijving hoog verbinding laag nog niet bekwaam
Coachend voorschrijving hoog verbinding hoog bekwaam wordend
Participatief voorschrijving laag verbinding hoog behoorlijk bekwaam
Delegerend voorschrijving laag verbinding laag zeer bekwaam

Dit overzicht laat zien dat de verschillende stijlen andere soorten betrokkenheid ten aanzien van zowel het werk als de mensen impliceren, en dat deze stijlen goed passen bij de verschillende stadia van bekwaamheid om het werk uit te kunnen voeren. Je ziet in de praktijk dan ook dat ervaren mensen het niet waarderen als ze bazig en instructief worden bejegend, en dat starters het niet waarderen als men ze laat zwemmen en ze geen idee hebben wat en hoe ze zouden moeten doen. Hiermee wordt duidelijk dat de stijl die je hanteert niet bepaald zou moeten worden door je natuurlijke voorkeur of je humeur, maar door wie je tegenover je hebt, wat wel beschouwd ook logisch is.

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This