Accounting is geen boekhouding, maar succesinzicht

Het gebruikelijke beeld is dat accounting saai is en ver van je bed staat. Maar het is iets spannender dan je denkt en je hebt er veel meer mee te maken dan je denkt. Om grip te krijgen op dat wat je resultaten beïnvloedt (en de meeste organisaties willen dat op z’n minst in theorie) heb je overzicht op allerlei feiten nodig. Die feiten moet je vastleggen, want van nature zijn we het spoor al snel bijster als het aankomt op onthouden.

De registratie die je overzicht geeft is het domein van accounting. Accounting gaat om intelligente omgang met informatie. Bij “intelligent” is het van belang dat jij bepaalt welke informatie je bijhoudt, en dat het aan jou is wat je er uit haalt. Dit doet er extra toe bij het besef dat er twee “soorten informatie” zijn: over resultaten, en over wat daaraan vooraf gaat; zaken die de resultaten van je business bepalen. Dit zijn twee verschillende domeinen van ofwel typen accounting:

Management accounting is het domein van informatie over zaken die je aanmerkt als van belang voor het succes van je business. Denk aan het aantal orders dat je in het vooruitzicht hebt, de klanttevredenheid, de mate van personeelsverloop, aantal defecte producten, verloren uren, etc. Al deze dingen beïnvloeden je uiteindelijke resultaat. Dit zijn dus de zaken die je actief wilt managen. Maar dan moet je wel precies inzicht hebben in wat er aan de hand is – en je vooral beseffen dat wat er aan de hand is in belangrijke mate het gevolg is van je eigen (on)oplettendheid en beslissingen.

Financial accounting is het domein van informatie over feitelijke economische wijzigingen. Denk aan een verkoop, afschrijving op materieel of een voorraad (die bv beschadigd, of uit de mode raakt), de aanschaf van een computer, vooruitbetalen van volgende maand te ontvangen diensten, een privé-uitbetaling aan jezelf en mede-eigenaren, etc. Al deze wijzigingen moeten worden opgenomen in een goede boekhouding (daar komt het saaie woord dan toch om de hoek). Maar het gaat in dit domein niet om duffe administratie, het gaat om inzicht in de gezondheid van je economische wijzigingen – waarover jij zelf weer in belangrijke mate hebt beslist. Als de resultaten niet voldoende bevallen, moet je het vooral zoeken in (zwakten in) je eigen ideeën en keuzen.

Moraal van het verhaal: 1) accounting gaat niet over gortdroge cijferabstracties, maar over scherp inzicht in dat wat je business bepaalt, wat de “conditie” daarvan is, en waar dat toe leidt; 2) dat wat je business bepaalt, wat de “conditie” daarvan is, en waar dat toe leidt, is een directe afgeleide van de kwaliteit van jouw ideeën en handelingen. Nu accounting dus eigenlijk jouw kwaliteit weerspiegelt, is het dan nog zo saai en ver van je bed?

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This