Creatief Boekhouden doe je zo!

Creatief boekhouden is vaak een eufemisme voor financiële fraude. Het is een flink misverstand dat de wereld van Finance exact is en dat cijfers “hard” zijn. Er zijn vele manieren om cijfers te manipuleren. Om een misverstand te voorkomen: ik beveel het niet aan! Het is alleen wél interessant om te snappen hoe het werkt, omdat het je begrip van bedrijfsfinanciën vergroot. En je fraude zo ook makkelijker kan doorzien. En dat is weer leuke slimmigheid. Vandaar deze minihandleiding “knoeien met de boeken”, ofwel: How To Cook The Books!

Om te beginnen: waarom frauderen? Nou, daar zijn vanuit het perspectief van de fraudeur goede redenen voor. Bv een bonus binnentikken, zwakke prestaties verhullen, beloften willen nakomen, of contracten niet willen schenden. Dat dit moreel bedenkelijk is en anderen kan duperen maakt de fraudeur even niet uit. Die gaat aan de slag. Als volgt.

Weliswaar zijn cijfers op vele manieren te manipuleren, maar er zijn maar een paar basisprincipes van wat je kan doen.

Manipulatie:
waar & hoe
Verlies & Winstrekening Balans
Inkomsten Kosten Activa Vreemd Vermogen
Overdrijven hogere winst lagere winst hoger eigen vermogen of betere liquiditeit vermogen verhullen
Onderdrijven lagere winst hogere winst risico verhullen hoger eigen vermogen of betere liquiditeit

Je ziet dat je met sommige ingrepen hetzelfde bereikt (bv met overdrijven van inkomsten of onderdrijven van kosten). Je kan hogere winst willen voorspiegelen om beloften aan aandeelhouders na te komen. Of juist lager om belasting te ontduiken. Je kan een hoger eigen vermogen willen laten zien voor een gezondere verhouding tussen eigen vermogen en schulden. Je kan je betaalvermogen mooier willen maken. Je kan bepaalde risicovolle activa liever willen verhullen. Of je vermogen in de boeken willen reduceren, bv ook weer met het oog op belastingen.

In de praktijk bereik je dit door bv inkomsten te verzinnen (het gebeurt!), een afschrijvingstermijn te verlengen en zo lagere kosten te hebben, debiteuren waarvan je weet dat je het geld niet meer gaat krijgen in de boeken houden, kosten via een dochterbedrijf boeken, etc, etc; hier is enorm veel te verzinnen.

Niets om een voorbeeld aan te nemen, maar des te meer om financiën en spectaculair fraudenieuws te snappen!

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This