Managers en leiders: beide nodig vanuit het verschil

Er is een zinvol verschil te duiden tussen managers en leiders. Daarbij wordt niet alleen duidelijk dat het niet “ongeveer synoniemen” zijn, maar ook dat het juist totaal andere rollen zijn. Een overzicht met enkele verschillen maakt veel duidelijk.

Een manager heeft dus “business technische” vaardigheden nodig, en een leider “inspirationeel-sociale” vaardigheden. Deze twee zijn uiteraard complementair. Je hebt ze beide nodig en je kan niet zonder de ander. Dit wil overigens niet zeggen dat het daarmee verschillende personen zouden moeten zijn. Het kan prima samen gaan in één persoon. Maar in de praktijk is dat lang niet altijd het geval.

Besef van de distinctie kan helpen te identificeren of er een scheve balans in een bepaalde omgeving is (bv als een organisatie erg rigide is en maar moeilijk met verandering mee kan bewegen, of omgekeerd als afgekondigde veranderingen over elkaar heen buitelen zonder dat dingen goed worden uitgewerkt en ingebed), en of daar dus iets in gecompenseerd moet worden.

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This