Marketing & Sales: hetzelfde, vijanden, of wat?

“Marketing & Sales” (M&S) is zó’n standaard samentrekking dat veel mensen het als één pot nat zien. Maar je hoort ook vaak over de blame-games tussen marketing en sales. Dus zijn ze nou “soort van synoniem”? Of concurrenten? Vijanden? Iets er tussenin? Ze zijn het allemaal, afhankelijk van waar je het eigenlijk over hebt.

Het doel van zowel marketing als sales is zaken verkocht te krijgen. In die zin zijn ze hetzelfde, en als je het daar over hebt, of als het behandeld wordt als één functie, maakt het onderscheid niet echt uit.

Als je kijkt naar taakbijdragen bewerkstelligen ze net wat anders. Marketing moet het product op afstand aantrekkelijk maken. Sales moet de klant in nabijheid over de streep trekken. Met respectievelijk “de klant op jouw deur laten kloppen” en “bij de klant op de deur kloppen” vullen ze elkaar minstens in theorie perfect aan – en kom je op complementariteit.

Je kan die opdedeurdeurklopperij ook uitleggen als equivalenten die vervangbaarheid impliceren. Goeroe Peter Drucker stelde: “het doel van marketing is sales overbodig te maken”. Ofwel: hoe effectiever je mensen naar jou kan laten komen, hoe minder je er zelf heen hoeft. En zo zie je substitueerbaarheid. Wat concurrentie kan betekenen, gelet op het volgende.

Als je in grote bedrijven kijkt naar de traditionele organisatie van marketing en sales als gescheiden afdelingen zie je rivaliteit. Marketing verwijt sales zich niks aan te trekken van de rest van het bedrijf, kortzichtig te focussen op het sluiten van deals los van de vraag of daar nog marge op zit, en misgelopen sales te negeren, waardoor je inzichten mist. Sales verwijt marketing torenhoge budgetten te verkwisten aan zinloze promotie, en vooral geen enkel benul te hebben van de realiteit van echte klanten. Zo ontstaat het beeld van rivalen.

Mogelijke verstandhoudingen in een interessant spectrum van “hetzelfde, aanvullend, vervangend, vijandig” … allemaal in een bepaald opzicht valide typeringen, zolang je maar weet waar je het precies over hebt als je M&S overdenkt.

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This