Outliers: een andere kijk op succes

Outliers – Malcolm Gladwell, 2008

Outliers is de statistische term voor dat wat ver buiten “de massa” ligt. Bij Gladwell gaat het over zeer succesvolle mensen. Succes waarin maakt niet uit (bv rijkdom, roem, intelligentie): we zijn er mee gepreoccupeerd. We willen succesvolle mensen kennen, erover weten, en tot die groep horen: teksten over hoe je “in een paar stappen” succesvol wordt gaan erin als koek. Gladwell beschouwt de bron van onze bewondering en komt tot de meest common sense relativering.

Succes wordt vaak aan talent/vermogen/intelligentie van een individu toegeschreven. Maar als je in de verhalen achter succes duikt blijkt altijd dat (de mogelijkheid tot) succes voor een goed deel is toe te schrijven aan alles om de succesvolle persoon heen. Dit kan gaan om een toevalligheid, plek van geboorte (of ergens zijn), hulp of een aanbod, etc. Dit werkt ook nog vaak zelfversterkend: als allerlei omstandigheden iemand succesvoller hebben gemaakt leidt dit tot weer nieuwe omstandigheden die dat succes versterken (mede doordat we in ons ontzag voor succes die omstandigheden gaan bieden). De succesvolle persoon is dus eigenlijk een zeer gelukkige lifter (en heeft zo netwerkaantrekking).

Dat betekent niet dat de gelukkige lifter niets hoeft te kunnen. Zeer succesvolle mensen kunnen vaak iets goed. Maar dit heeft een ontluisterend nuchtere oorzaak: oefening. Je moet iets minstens 10.000 uur hebben gedaan om het echt goed te kunnen. En ook hier heeft de succespersoon een voordeel, want die belandt steeds meer in de positie zich daar alleen maar mee bezig te hoeven houden. Er zijn uiteraard hééééél veel meer mensen die ook met gemak aan die 10.000 uur komen en die hetzelfde zelfs veel beter kunnen. En waar je nog nooit van hebt gehoord. En zo zie je maar weer: je hoeft de oorzaak van succes vaak juist niet in de persoon te zoeken, maar in alles erachter aan omstandigheden.

Dit zet alle succesformules een beetje in de hoek. Aan de andere kant, aannemende dat het wel goed zit met die 10.000 uur, kan het nooit kwaad om al die omstandigheden die het dan wel voor je moeten doen in alle hoeken te zoeken.

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This