4 manieren waarop concurrentie jou helpt versterken

Concurrentie is vervelend, toch? Dan komt het geld niet meer vanzelf naar jouw bedrijf. Maar als ze er dan toch zijn, kan je er maar beter je voordeel mee doen. Want hoewel veel mensen deze simpele kans niet oppakken, geven concurrenten jou (zonder dat ze dit weten) VIER aanknopingspunten om jezelf ten opzichte van hen te versterken!

1. Versterking van autoriteit. Naast kennis van het vak is kennis van het speelveld een basisvereiste om professioneel voor de dag te komen. Als ik een SpeedMBA geef maar me door anderen moet laten verrassen rond het bestaan van “MBA in 1 Dag”, of als jij weinig weet hebt van welke andere spelers actief zijn, dan krijgt de hele geloofwaardigheid een deuk (snapt hij wel waar hij mee bezig is?). Omgekeerd: als je laat zien dat je beter dan wie ook weet hoe het speelveld in elkaar zit, geeft je dat autoriteit.

2. Versterking van positionering. Je moet gevraagd en ongevraagd uitleggen waarom mensen bij jou moeten zijn en niet bij die concurrenten. Ofwel uitleggen waarin je verschilt. Mensen zien dat niet uit zichzelf; geef ze expliciet de motivatie om naar jou te komen. Door concurrenten te bestuderen kan je opzoeken, ontwikkelen en versterken waar ‘m dat in zit. De goede reden om naar jou te komen is dan geen toeval meer; je hebt ‘m GEMAAKT. (Bij SpeedMBA bijvoorbeeld is dit primair de ordening van alle content, waardoor extreem veel informatie in een heel logisch en simpel raamwerk komt te staan – geen van mijn concurrenten biedt dit zo sterk.)

3. Versterking van sterke punten. Je moet concurrenten zien als net zo slim als jij of zelfs slimmer. Let wel: die lui hebben ook klanten, dus zij doen ook dingen goed. Doe daar je voordeel mee! Bekijk wat zij precies goed doen, en kijk of je daar ideeën van kan overnemen. Uiteraard met behoud van wat je onderscheidt, zodat je steeds duidelijker sterker wordt. Plus: concurrenten doen ook aan business development. Zo vormen zij jouw verlengde perceptieorganen van waar de markt heen gaat.

4. Versterking van handelskansen. De concurrent is … de vijand? Kan kloppen. Maar het kán anders. Gelet op de rollen in de sectoromgeving kan je ze ook bekijken als mogelijke leverancier, of partner (samen een grotere concurrent voor anderen vormen), of klant.

Al met al kan je alleen maar winnen bij het kennen van de concurrent; je hoeft het alleen maar in een overzichtelijke analyse concreet te maken. Iets meer over die analyse in de volledige cursus; daarvoor zou dit stukje te lang worden. Maar op basis van het bovenstaande weet je waar je je versterking uit kunt halen…

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This