The 4 hour work week: easy does it

The 4 hour work week, Tim Ferriss, 2007

Wie is rijker: Peter die 30.000 euro per jaar verdient of Mark die 150.000 euro per jaar verdient? Je zult geneigd zijn om Mark te zeggen, maar wat als Peter tien uur per week werkt en Mark tachtig? Dan verdient Peter ineens 58 euro per uur en Mark 36. Als Mark dan ook nog eens in een dure stad of een duur land woont waardoor zijn levensonderhoud veel meer kost dan dat van Peter, kunnen we stellen dat Peter in relatieve zin rijker is dan Mark.

Dit is het startpunt van The 4 Hour Work Week. De ‘Superman van Silicon Valley’ Timothy Ferriss laat zien hoe je door je leven anders in te richten meer financieel rendement behaalt terwijl je meer tijd overhoudt (4,5 werkdag namelijk). Superman? Jazeker, Ferriss is immers de ongekroonde koning van het life-hacken. Zonder grondige voorbereiding werd hij wereldkampioen kickboxen, leerde hij in een mum van tijd vijf talen en haalde hij het Guinness Book of World Records met de meeste tangorotaties in één minuut. Deze bestseller schreef hij na de verkoop van zijn online bedrijf in voedingssupplementen – ook weer dubbel succes.

Nu vergt een zeer letterlijke 4 hour work week niet toevallig een succesvolle online business – en dat is voor de meesten van ons niet zo’n praktische tip. Maar Tim legt uit hoe je je werkleven veel fijner kan inrichten volgens de deal-methode: definieer, elimineer, automatiseer en liberaliseer (niet politiek, maar in de zin van bevrijden).

Begin met het definiëren van je dromen: wat zou je het liefst doen als je niet allerlei verplichtingen had. Vervolg deze stap door te bedenken wat het ergste is wat er kan gebeuren als je deze droom zou nastreven. Bijvoorbeeld aan een jaar geen inkomen en gefaald zijn in je plan. Als je nu een afweging maakt, is de geschetste nachtmerrie dan zó erg dat je je droom niet op z’n minst een tijdje de kans wilt geven? Vermoedelijk niet.

Vervolgens moet je tijd vrijmaken om deze droom te realiseren. Dus dingen elimineren. Begin met een informatiearm dieet: stop met het neurotisch checken van nieuws en email. Open maximaal twee keer per dag je inbox en zet desnoods een autoreply aan. Kies per dag twee kerntaken die je moet uitvoeren en doe er één voor elf uur ’s ochtends, zodat je die niet kunt uitstellen. Stop met multitasken en focus op één taak tegelijk; dat is écht efficiënter. Begrens bovendien de tijd die je neemt voor taken (hoe meer tijd je hebt, hoe meer tijd je neemt) en durf taken (of klanten) te schrappen die veel tijd kosten en weinig rendement opleveren.

Vergader zo min mogelijk en ga nooit een meeting in als deze geen expliciete agenda, doel en eindtijd heeft. Mijd smalltalk aan de telefoon en vraag direct waar je iemand mee kunt helpen. Machtig je medewerkers om zelf beslissingen te nemen die het overall doel dienen. Klantenservice hoeft niet voor elk bosje bloemen om toestemming te vragen, als het maar het belang van tevreden klanten dient.

Probeer herhaaltaken zo veel mogelijk te automatiseren. Huur een personal assistant (het liefst in het buitenland) die voor een lager uurloon jouw dagelijkse beslommeringen kan regelen, zowel op zakelijk als op persoonlijk vlak. Maak je tot slot via al het bovenstaande los van vaste plekken en vaste tijden; dit is jezelf liberaliseren. Hierdoor kun je overal ter wereld werken. De kosten voor levensonderhoud zijn in een goedkoper land een stuk lager en zo krijgt je westers gegenereerde inkomen een extra boost.

Volgens Ferriss helpt het om schijnbaar onmogelijke doelen te stellen en deze na te streven. Nog een laatste tip van de man of steel in zijn 4 hour work week: neem geen genoegen met een uurloon van minder dan 5.000 dollar! Easy does it.

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This