3 x 3 Goeroelessen voor business succes

Je hebt goede ondernemingsvoornemens. En vertrouwen, al weet je dat je niet alles weet voor succes. Wat zouden de goeroes je op ’t hart drukken? Ik volg een paar van die lui en noteer ‘ns wat. Als ik de crux van veel ervan gecategoriseerd samenvat (that’s what I do), willen ze in ieder geval de volgende 3 x 3 aandachts-items / waarschuwingen benadrukken.

Basisbusinessinzicht

  • Succesvolle business is moeilijk. Niet qua lastig te begrijpen, maar qua zeer bewerkelijk in de details, waarbij je makkelijk verstrikt raakt in de samenhang (wat remmend werkt). Succesformules zijn kwakzalverssimplificties voor gelukszoekers die niet écht bereid zijn moeite te doen. Je moet systematiek in alles bouwen. Voor productiewerk snapt men dat nog wel, maar t.a.v. marketing & sales wordt dit zelden zo opgepakt. Steeds betere systematiek helpt je gestaag verder, en geeft uiteindelijk ook een zeer lastig te kopiëren voordeel.
  • Ook systemen helpen niet als je gewoon niet zo goed of opmerkelijk bent. Veel ondernemers overschatten hoe goed zij of hun product zijn. Maak wat je doet echt opmerkelijk. Wees superkritisch over “je ding” – is het echt meer dan average? Goed nieuws: je kan alles verbeteren en goed máken. Verwar “er uit springen” niet met perfectionisme; dat laatste is juist een valkuil. Opmerkelijk met iets zijn vergt niet dat het perfect is (dan komt het nooit de wereld in).
  • Je business is niet wát je doet en verkoopt, je business is … verkopen! Stop met “je ding goed doen”, start met “je ding goed verkopen”. Dat lijkt haaks te staan op het vorige punt, maar “goed/opmerkelijk” zijn is slechts het uitgangspunt voor perspectief – en dan begint het echte werk waar JIJ baat bij hebt. Als iets niet werkt, bied dan wat anders. Wees geen one-trick pony. Blijf niet schaven aan je ene ding als niemand het wil. En word beter in marketing & sales.

Marketing & Sales

  • Kom je moeilijk aan leads? Dan maak je het mensen niet makkelijk en (onweerstaanbaar) aantrekkelijk genoeg om (een deel van) je product uit te proberen. Maak de kennismaking met wat je biedt een no-brainer.
  • Lukt het nog steeds niet makkelijk? Dan ben je misschien SAAI en mis je het punt van overtuiging. Veel mensen zetten alleen maar keurig uiteen wat het product is, maar raken de emotieve component niet. Of je beschrijft kenmerken i.p.v. voordelen. Je informeert zonder dat je enthousiasmeert, je formuleert het niet pakkend, creëert geen urgentie, haakt niet in op een big need/worry. Maak het met de juiste taal razend overtuigend.
  • Nog steeds lastig? Dan focus je wellicht niet op waar de waarde zit, op de juiste klanten. Je probeert misschien aan klanten te verkopen die erg goed op hun geld moeten letten of die je product gewoon niet zo nodig hebben. Dan ben je een “misfit” (budgettair of functioneel) aan het “force-fitten”. Veel energie, weinig resultaat. Vraag je af wat jij van klanten wilt, en wie je ideale klanten dan zijn.

Productiviteit

  • Voor ondernemen en productiviteit in het algemeen heb je een sterke daadkrachtspirit en véél volharding nodig. Als je excuses voor gebrek aan succes hebt, lang blijft hangen bij tegenslagen, of uitstelgedrag vertoont, bouw dan een alarmsignaal in [a] dát je dit aan het doen bent, [b] dat je één van je belangrijkste resources verkwist: tijd, [c] dat je je eigen geluk op die momenten tegenwerkt. Bouw een strenge detector in als je vrij weinig handelt (mijmeren over je business is makkelijkste manier om jezelf wijs te maken dat je er mee bezig bent). Pak aan en zet door.
  • Wees je doorlopend bewust van waar je je tijd feitelijk aan besteed – het moet uiteraard naar de belangrijke dingen, gericht op impactvolle prestaties en verbindingen. Handel doorlopend in ministapjes die gerelateerd zijn aan datgene waar je impact van vermoed. Bewaak waar je tijd/aandacht naar toe gaat als een fort. Voor je het weet is er weer een dag – week – maand – jaar voorbij.
  • Geef alles deadlines, maak alles time-bound. Je bereikt makkelijk 5 tot 10 keer meer per dag als je een heldere, dagelijkse time-bound planning hebt voor waardecreërende activiteiten. Als je dit extreem gedisciplineerd doet (wat veel opmerkelijk productieve mensen zeggen te doen), kan je je dag zelfs scripten in blokjes van een half uur. Doe slechts één ding tegelijk, stop multi-tasken!

Aldus Brian Tracy, Nisandeh Neta, Dan Kennedy, Rich Schefren, en anderen. Bouw jouw ding – jaar – succes – leven! (En kom 21 januari naar SpeedMBA voor compleet business inzicht!)

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This