Go viral! Unleashing the ideavirus

Unleashing the ideavirus – Seth Godin, 2001 (hij schrijft ideavirus echt aan elkaar)

Mond-tot-mond marketing werkt veel beter dan traditionele marketing. Zorg dat hetgeen je bekend wilt maken rondzingt. Ideeën hebben netwerkeffecten: hoe meer mensen hetzelfde idee hebben (gezien), hoe waardevoller dat idee wordt. Gebruik daartoe meer netwerken in plaats van reclame.

Er zijn 8 variabelen voor de besmettelijkheid van je idee:

  • Besmetters: kies relatief invloedrijke; de hubs uit een netwerk (en zorg dat ze vanuit enthousiasme besmetten, in plaats van omdat er iets tegenover staat – al kan dit laatste helpen om het in gang te zetten).
  • Community: begin bij de groep die het makkelijkst open staat voor je idee.
  • Snelheid: ga het contact aan, handel en reageer snel, houd de dynamiek in de gaten.
  • Verspreidingspad: zorg voor kanalen met een groot bereik (specifieke sites of tv-programma’s, via bv print of beurzen zal het niet zo snel gaan) onder grote communities.
  • Vorm waarin je idee komt: wat je verspreid (video, tekst, een bestand, etc) moet prettig te “hanteren” zijn en bij voorkeur de vraag uitlokken het ook te krijgen.
  • Aantrekkelijkheid: maak je idee aantrekkelijk om te “bezoeken” (bv door een pakkende aanspreekvorm) / maak het onaantrekkelijk om te missen (bv een uniek aanbod, of een “exclusieve” boodschap).
  • Persistentie: zorg dat je idee blijft hangen, het moet “sticky” zijn.
  • Versterking van verspreiding: bouw aanjagers in om het door te sturen (bv simpelweg via een directe vraag).

Nog steeds een nuttige opsomming van hoe je viral kan proberen te gaan, zeker als je bedenkt dat de tekst geschreven is toen de wereld hier nog amper van had gehoord. Het volledige boek(je) is gratis te downloaden op de site van Godin. Pas even op in dat geval: er staan ook veel dingen die juist afbreuk aan bovenstaande essentie doen. Wat ironisch genoeg dus niet helemaal strookt met de aandachtspunten voor besmetting…

De SpeedMBA e-cursus is live!

Alles van business leren in je eigen tijd? Bestel dan snel de SpeedMBA
online cursus!


 

Bestel ook het boek!100 Business Bites

 

 

NIEUW: de e-course over ALLES van BUSINESS

Leer alles van business in je eigen tijd, wanneer jij wilt en krijg compleet bedrijfsbegrip!
Share This